Društveni centar u Pirotu

 

Zgrada Društvenog centra u Pirotu nalazi se u Rasadniku, udaljenom svega 400 metara od centra grada. Sagrađena je 2004. godine za potrebe projekta „Razvojno-obrazovni centri na jugu Srbije“, sredstvima THW-a (agencija nemačke vlade), dok je lokaciju, zemljište i infrastrukturu obezbedila Opština Pirot. Sporazum o izgradnji Razvojno-obrazovnog centra (ROC) potpisali su THW, UNICEF, Društvo za unapređivanje romskih naselja, Kulturno-informativni centar „Pralipe“ i Opština Pirot.

Aktivnostima ovog centra bilo je obuhvaćeno više od pet stotina dece uzrasta od pet do četrnaest godina. Deca su bila podeljena u tri grupe: grupa dece predškolskog uzrasta, grupa mlađih osnovaca i grupa starijih osnovaca. Sa njima su radili vaspitači, pomoćni vaspitači romske nacionalnosti i učitelji.

Još na samom početku rada uspostavljena je dobra saradnja sa predškolskom ustanovom „Čika Jova Zmaj“ i odmah su se deca najmlađe grupe uključila u aktivnosti povodom Dečije nedelje. Nakon toga su pozvali svoje vršnjake iz vrtića Lane na prvu MLEČNU ŽURKU u prostorijama centra. Tada se po prvi put Radio Pirot direktno oglasio iz prostorija centra, razgovorom sa decom, što je imalo odjeka u celom gradu. Organizovani su prvi roditeljski sastanci, kao i doček Nove godine uz kamere Televizije Pirot i Deda Mraza. Deca vrtićke grupe u Razvojno-obrazovnom centru snimila su i 6 romskih bajki. Aktivnosti su ubrzo bile proširene zahvaljujući saradnji sa Italijanskim konzorcijumom za solidarnost (ICS) i pokroviteljstvu UNHCR-a: radilo se na pružanju medicinske i socijalne pomoći za osnaživanje romskih porodica, pre svega dece. Sa Italijanskim konzorcijumom za solidarnost, pod pokroviteljstvom IOM-a realizovan je i projekat posvećen starima ,,Pomoć starim Romima rođenim pre 9. maja 1945. godine“. Dve grupe dece uzrasta od 13 do 16 godina, iz romske i neromske populacije, po 20 u grupi, učestvovalo je na radionicama nakon čijeg je završetka, 2007. godine, snimljen dokumentarni film „Kupus za devetoro“. Društveni centar u Pirotu je dva puta organizovao Multietnički dan u Pirotu, gde su se uz igru i zabavu družila deca iz Predškolske ustanove ”Čika Jova Zmaj”, svih 5 osnovnih škola, članovi sportskih klubova, folklornih ansambala i drugih udruženja. Učestvovalo je preko 1000 dece i njihovih vaspitača, učitelja, nastavnika, trenera i koreografa. Od 2010. do 2012. godine grupa mladih srpske i romske nacionalnosti učestvovala je u projektu ”Za miran suživot mladih u jugoistočnoj Srbiji”. Ovaj projekat realizovao je Otvoreni klub iz Niša, u partnerstvu sa Društvom Roma ”Prokuplje” i KIC ”Pralipe” iz Pirota. Mladi su pohađali radionice interkulturalnosti i forum teatra, iz kojih je nastala predstava ”Crno-beli svet” koju je odigrana u Pirotu, Prokuplju i Nišu. Osim toga, mladi su pohađali trening izrade dokumetarnog filma i zajedno sa vršnjacima iz Niša i Prokuplja snimili film. Projekat je podržala Kraljevina Belgija.

Rad ovog centra, osim UNICEF-a, SDC-a, UNHCR-a i lokalne samouprave, pomogala je, između ostalih, i misija OEBS-a u Srbiji, Ambasada Finske, kao i organizacija Save the Children. Rezultati desetogodišnjeg rada ogledaju se u činjenici da 100% romske dece upisuje nulti razred, 99% završi osnovnu školu, a 80% upiše i završi srednju školu. Povrh svega, tridesetoro mladih Roma iz Pirota upisalo je neku višu školu ili fakultet.

Društveni centar u Pirotu nastavlja da okuplja decu i mlade, kao i udruženja. Tako je 2013. godine, zahvaljujući saradnji udruženja KIC „Pralipe“, Pirot E-publika, Ternipe, Osmeh i Gea, u centru formirana neformalna omladinska grupa Activity Crew, koja je veoma uspešno radila na radionicama. Posebno je uspešna bila radionica fotografije, u organizaciji UNICEF-a, koju je vodio italijanski fotograf Đakomo Piroci. Izložba fotografija koje su deca i mladi iz Društvenog centra u Pirotu napravili na ovoj radionici imala je premijeru u Beogradu, a potom je izlagana u Pirotu, Nišu i svim ostalim društvenim centrima. Mladi su, pored toga, organizovali nekoliko lokalnih akcija i pripremili izvođenje forum predstave „S mračne strane života“. Ova predstava obrađivala je temu narkomanije među mladima, a premijerno je izvedena u dvorištu Muzeja Ponišavlja u Pirotu, avgusta 2013. godine. Udruženje Pirot E-publika je za svoje aktivnosti sa grupom Activity Crew u Društvenom centru u Pirotu dobilo specijalnu nagradu Mladgrad za unapređenje položaja mladih iz ranjivih grupa, na konkursu “Mladgrad” Građanskih inicijativa avgusta 2013.

 

Adresa: Rasadnička bb, 18300 Pirot

Kontakt: koordinator Radovan Asković,

e-mail: askovicr@ptt.rs

 

 

 

{AG rootFolder=“/images/sampledata/“ thumbWidth=“200″ thumbHeight=“120″ thumbAutoSize=“none“ arrange=“date“ backgroundColor=“ffffff“ foregroundColor=“808080″ highliteColor=“fea804″ frame_width=“500″ frame_height=“300″ newImageTag=“1″ newImageTag_days=“7″ paginUse=“0″ paginImagesPerGallery=“50″ albumUse=“1″ showSignature=“0″ plainTextCaptions=“1″ ignoreError=“1″ ignoreAllError=“0″ template=“classic“ popupEngine=“fancybox“}Pirot{/AG}