Društveni centar u Lebanu

          

      

Zgrada Društvenog centra u Lebanu sagrađena je 2008. godine novčanim sredstvima THW-a (agencije nemačke vlade). Lokaciju i svu potrebnu infrastrukturu obezbedila je Opština Lebane, koja sve do danas finansijski podržava rad centra. Pre izgadnje objekta, u periodu od 2002. do 2008. godine, aktivnosti Centra odvijale su se u prostorijama osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Lebanu.

Od samog početka svog rada centar dobija podršku UNICEF-a.

Zgrada ima dve radne prostorije, kuhinju i sanitarni čvor sa dva WC-a, četiri umivaonika i tuš-kabinom. U manjoj prostoriji se realizuje program namenjen predškolskoj deci, dok se veća prostorija koristi za različite vrste radionica sa decom starijeg uzrasta, ali i za radionice sa roditeljima, savetovanja i predavanja. Deo nameštaja obezbeđen je donacijama, dok ostatak predstavljaju otpisane stvari iz inventara osnovnih škola sa teritorije opštine.

Kroz Društveni centar u Lebanu prošlo je oko šest stotina dece različitog uzrasta i različitih nacionalnosti. Danas njih 21 pohađa srednju školu, a jedan mladić studira na Učiteljskom fakultetu u Vranju.

U svom dugogodišnjem radu, centar je sarađivao sa osnovnim školama, predškolskom ustanovom, Domom kulture, Domom zdravlja, Centrom za socijalni rad i Crvenim krstom. U saradnji sa predškolskom ustanovom ,,Dečija radost”, osnovnim školama ,,Vuk Karadžić” i ,,Radovan Kovačević”, te Domom kulture u Lebanu, organizovan je kros, ali i razna takmičenja, maskenbali i proslave Dečije nedelje, gde su, osim dece, sa oduševljenjem učestvovali i roditelji.

U 2013. godini centar je izradio trogodišnji program aktivnosti, koji kao prioritetne oblasti delovanja prepoznaje obrazovanje, informisanje, kulturne i humanitarne aktivnosti. Centar je nastavio da promoviše važnost ranog razvoja dece, organizovanjem radionica za decu uzrasta 3 do 5 godina i njihove roditelje, kao i saradnjom sa predškolskom ustanovom. U centru se i dalje pruža pomoć u učenju deci i mladima koji su u riziku od ranog napuštanja škole; centar samostalno kreira i organizuje sportske aktivnosti i kulturne događaje, kakav je, između ostalih, bio predstava „Lepotica i trubač“ koju su pripremila deca koja dolaze u centar. Premijera predstave bila je avgusta 2013. godine, ispred Doma kulture u Lebanu. Premijeri je prisustvovao veliki broj građana i građanki Lebana, koji su nagradili decu srdačnim aplauzom. Centar nastavlja da promoviše interkulturalnost, inkluziju i prava deteta, uz podršku Opštine Lebane, UNICEF-a, volonera i drugih saradnika i prijatelja.

 

 

 

Adresa: Jablanička bb, 16230 Lebane

Kontakt: koordinatorka Slavica Đorđević,

e-mail: jelmarslav@gmail.com


 

 

{AG rootFolder=“/images/sampledata/“ thumbWidth=“200″ thumbHeight=“120″ thumbAutoSize=“none“ arrange=“date“ backgroundColor=“ffffff“ foregroundColor=“808080″ highliteColor=“fea804″ frame_width=“500″ frame_height=“300″ newImageTag=“1″ newImageTag_days=“7″ paginUse=“0″ paginImagesPerGallery=“50″ albumUse=“1″ showSignature=“0″ plainTextCaptions=“1″ ignoreError=“1″ ignoreAllError=“0″ template=“classic“ popupEngine=“fancybox“}Lebane{/AG}